Boven het Amazone regenwoud

C. Cornell Evers Amazone, Brazilië, Klimaat

ATTO: “Atmospheric Laboratory” 325 meter hoog in het Amazone regenwoud

In het natuurreservaat Uatumã, 150 kilometer ten noordoosten van Manaus in de Braziliaanse deelstaat Amazonas, rijst sinds kort ATTO (Amazonian Tall Tower Observatory) op uit het regenwoud. De stalen onderzoekstoren van 325 meter hoog is een gezamenlijk Duits-Braziliaans project.

Door de grote hoogte van de ATTO toren kunnen wetenschappers over een dusdanig uitgestrekt gebied metingen in de atmosfeer verrichten, dat zij in staat zijn om met grote precisie te voorspellen wat de invloed van allerlei factoren – inclusief menselijk handelen – op het klimaat zal zijn. Als deze voorspellingen blijken te kloppen, zal het vertrouwen in de onderzoeken toenemen, zo verwacht men.

ATTO: “Atmospheric Laboratory” 325 meter hoog in het Amazone regenwoud

Ik was in het gebied toen ATTO werd gebouwd en nam mij destijds voor om de toren, als hij klaar was, te beklimmen. Het is er niet van gekomen. Mijn recente verblijf viel midden in de regentijd en ik zag mij daarboven al, na een uitputtende klauterpartij in weer en wind, om een helikopter bellen. Ik denk niet dat de lokale overheden daarmee blij zouden zijn geweest. Vriend en fotograaf Raphael Alves uit Manaus is om dezelfde redenen (regen, wind, bliksem) evenmin boven geweest, maar heeft wel een nabijgelegen kleinere toren als klimwand gebruikt en vandaar de hier gepubliceerde foto’s gemaakt.