Raimundo Penaforte: Braziliaanse componist tussen zon en sneeuw

Zijn muziek was te horen in de Carnegiehall, het Lincoln Center en het Witte huis, en in de Johanneskerk in Twekkelo in Overijssel. De Braziliaanse componist Raimundo Penaforte kan met recht een wereldster worden genoemd.

De Braziliaan Raimundo Penaforte wordt beschouwd als een van de meest creatieve componisten en arrangeurs van zijn generatie. Zijn inspiratie vindt hij in klassieke muziek, latin, jazz en de traditionele volksmuziek uit zijn geboorteland. Het Nederlandse Valerius Ensemble uit Enschede presenteert op de cd ‘Between Sun & Snow’ uit 2009 kamermuziek van deze bijzondere wereldcomponist. Raimundo Penaforte had al een ‘connectie’ met Nederland. Hij werd geboren in Noordoost-Brazilië, in Recife, dat in het verleden korte tijd (van 1630 tot 1654) de hoofdstad was van het toenmalige Nederlands- Brazilië. Hij studeerde aan de Hardin-Simmons Universiteit en aan de beroemde Juilliard School. Zijn werk wordt overal ter wereld uitgevoerd. Hij componeerde voor het Saint Lawrence String Quartet, het L.A. Guitar Quartet, het Eroica Trio en het Nederlandse Valerius Ensemble. Als instrumentalist werkte hij met de beroemde latinmuzikant en zanger Rubén Blades, de folklegende Richie Havens, de klezmerklarinettist Giora Feidman, de befaamde jazztrompettist en bandleider Maynard Ferguson en de Grammywinnaar Chuck Mangione. Hij vormt samen met de Luxemburgse klassieke en experimentele pianist en componist Francesco Tristano het duo 2Minds1Sound en toerde door Colombia met de Afro-Cubaanse charanga band La Tipica Novel. Een veelzijdig talent dus. Tot de locaties waar zijn werken werden uitgevoerd, horen Het Koninklijk Concertgebouw, Teatro Municipal do Rio de Janeiro, Sala São Paulo, Carnegie Hall, Lincoln Center, Kennedy Center en het Witte Huis in Washington. Trots als Brazilië is op zijn succesvolle zoon, produceerde de Braziliaanse televisie in 2000 een korte documentaire over zijn leven en werk getiteld ‘O que o Raimundo quer’ (‘Wat Raimundo wil’). De cd ‘Between Sun & Snow’ van Penaforte en het Valerius Ensemble werd in januari 2009 opgenomen in de landelijk gelegen Johanneskerk in Twekkelo in de regio Overijssel. Het album bevat een gevarieerd programma, met hommages aan Joaquin Rodrigo, Brahms en de Braziliaanse choro-pionier Pixinguinha. Opener is het warmbloedige ‘Tango for Seven’. Dit wordt gevolgd door het Hongaars getinte, wat weemoedige ‘Badoque’ en ‘Three songs from Gershwin’s Porgy & Bess’ in een arrangement uit 2005. In ‘Quarteto 3’ voor strijkkwartet bespeelt Penaforte zelf de Braziliaanse berimbau en pandeiro (tamboerijn). Echt muziek tussen zon en sneeuw.

Het Valerius Ensemble is al vele jaren een graag geziene gast bij het jaarlijkse ‘Festival Internacional de Música do Pará’ in Belém, Brazilië.