Amazone in crisis

Droogte in Solimões Rivier © Raphael Alves

Brazilië kampt met ernstige droogte, hittegolven en bosbranden die het Amazonegebied en de Pantanal verwoesten. Rook bedekt steden, waardoor de luchtkwaliteit gevaarlijk is.

Het Amazonegebied, ‘de groene long van onze planeet’, staat voor een ongekende uitdaging. De Rio Negro, een van de belangrijkste rivieren in het gebied, heeft een historisch dieptepunt bereikt. In 122 jaar van metingen is het water nog nooit zo laag geweest. Dit heeft verstrekkende gevolgen voor zowel mens als natuur.

Talloze dorpen en steden in de regio zijn nu geïsoleerd door het lage waterpeil. De gevolgen voor de lokale fauna zijn schrijnend zichtbaar: massale vissterfte en dode dolfijnen zijn slechts enkele voorbeelden van de ecologische ramp die zich voltrekt. Bovendien worstelt het regenwoud om zijn cruciale functie als koolstofopslag te behouden.

De crisis beperkt zich niet tot het Amazonegebied alleen. Ook de Paraguay-rivier in het Pantanal-wetland staat op een ongekend laag niveau. De Cerrado-savanne kampt eveneens met extreme droogte. Deze situatie stelt de Braziliaanse ecosystemen voor uitdagingen die nog niet eerder zijn gezien.

In Manaus, de hoofdstad van de staat Amazonas, bereikte de Rio Negro op 4 oktober 2024 een nieuw diepterecord van 12,66 meter. Dit is nog lager dan het vorige record uit oktober 2023. Experts verwachten dat het water nog verder kan zakken voordat het regenseizoen aanbreekt.

Klimaatverandering en extreme weersomstandigheden

Het Amazonegebied, met zijn ongeëvenaarde biodiversiteit en cruciale rol in de mondiale koolstofcyclus, wordt steeds harder getroffen door klimaatverandering. De combinatie van ontbossing en opwarming van de aarde leidt tot een droger Amazonegebied. Dit brengt het risico met zich mee van grootschalige boomsterfte, wat op zijn beurt weer kan leiden tot een enorme uitstoot van CO2.

De afgelopen jaren hebben een verontrustend patroon laten zien van afwisselend extreme overstromingen en ernstige droogtes. Deze toenemende onvoorspelbaarheid van het klimaat vormt een grote bedreiging voor zowel de lokale ecosystemen als de gemeenschappen die afhankelijk zijn van het Amazonegebied.

fOCUS Amazônia

La casa de Cristiane
Cristiane’s house
Foto’s © Raphael Alves

#manaus #amazonas #amazonia #rionegro #drought #climatechange

Banzeiro is de rockende golfslag van een boot of kano op de Amazone. Banzeiro is een website die aandacht vraagt voor de Amazone als belangrijk klimaatcontrolecentrum van de wereld.

De redactie van Banzeiro is volledig onafhankelijk en vrij van commerciële belangen. Het team wordt niet beïnvloed door derde partijen en laat zich niet leiden door externe meningen. Hierdoor kunnen zij een stem geven aan diegenen die niet gehoord worden, met name de bewoners van de Amazone. Feitelijke informatie staat centraal bij Banzeiro. In een tijd waarin het steeds lastiger wordt om waarheid van onwaarheid te onderscheiden, blijft Banzeiro zijn lezers voorzien van het echte verhaal.

Met iDEAL kun je via de beveiligde omgeving van je eigen bank de golfslag van Banzeiro ondersteunen. Hier:

*STEUN BANZEIRO*