Corona brengt horror naar Braziliaanse Amazonestad Manaus

“Alles klapt in elkaar. Mensen sterven, verbreken het isolement, ziekenhuizen hebben geen bedden meer, lijken worden in koelcontainers opgeslagen en de gemeentelijke overheid legt steeds nieuwe begraafplaatsen aan…”

Nee, dit is geen scene uit een horrorfilm. Dit is nu! Dit is op dit moment de situatie in de Braziliaanse Amazonestad Manaus, zoals verwoord door fotograaf Raphael Alves.

Manaus wordt hard geraakt door het coronavirus. Het was al snel duidelijk dat de gezondheidssystemen van de stad en van de staat Amazonas niet waren berekend op een crisis van deze omvang. Zo werd over het João Lúcio Hospital in Manaus internationaal bericht (en door de lokale overheid bevestigd) dat er bedden met overleden patiënten stonden naast bedden met besmette patiënten die voor hun leven vochten.

Ik vroeg enkele mensen uit mijn netwerk in Manaus hoe zij de pandemie ervaren.

Ricardo Oliveira (fotograaf): “De situatie wordt elke dag erger. Ik blijf binnen en ga alleen naar buiten om eten te kopen. De meeste weldenkende mensen zijn thuis, maar het gezondheidssysteem verkeert in chaos. Zelfs de privé afdelingen van de ziekenhuizen staan vol bedden. In het binnenland van de staat hebben bijna alle steden te maken met gevallen van covid -19 besmetting. Wat de inheemse bevolking betreft, hun situatie is erbarmelijk omdat de huidige regering van Brazilië hen de rug toekeert.”

Carlos Durigan (directeur WCS Brasil – Wildlife Conservation Association): “De situatie is slecht. Het gezondheidssysteem van Amazonas en de Braziliaanse Amazone in het algemeen is erg kwetsbaar. Ik heb mensen zien sterven aan waterpokken, tetanus, hondsdolheid en zelfs als gevolg van kleine ongelukken op het platteland, zoals bijvoorbeeld een infectie veroorzaakt door een doorn in de keel. Daar heb ik helaas altijd mee geleefd.

Nu met Covid-19 is de toch al slechte situatie veel erger geworden. In Manaus bevindt zich bijna 100 procent van alle gespecialiseerde medische diensten, en het is op dit toch al precaire systeem dat iedereen nu een beroep doet.

Om het nog erger te maken, er zijn geen testen gedaan. Veel mensen gaan dood en we weten niet of dat is als gevolg van Covid-19 of niet. Ik hoorde vandaag van een vriend dat uitvaartcentra gewend zijn aan twintig begrafenissen op een drukke dag, dat zijn er nu zeventig per dag!

Tot overmaat van ramp, aangezien Bolsonaro op stupide wijze de pandemie bagatelliseert, respecteren veel mensen het isolement niet en zullen de zaken de komende weken exploderen.

De gouverneur heeft gedaan wat hij kon, maar werd zwaar bekritiseerd door de Bolsominions. Er is nu een noodverordening uitgevaardigd.

Zelfs dokters worden geattaqueerd. Er is hier een groep onderzoekers die de effecten bestudeert van chloroquine. Die is aangevallen met nepartikelen waarin staat dat ze patiënten bewust een overdosis geven om te bewijzen dat chloroquine niet werkt en zo Bolsonaro tegen te werken, omdat ze communisten zouden zijn!

Aan de ene kant hebben we dus de gebruikelijke problemen, maar deze worden nu verergerd door de pandemie en door stupiditeit. Triest.

Maar we moeten volhouden, en hopen dat er een ommekeer komt. Zodat we in de niet al te verre toekomst een biertje kunnen drinken bij zonsondergang aan de Rio Negro.”

João Gütemberg (Rede Eclesial Pan Amazônica – Pan Amazone Kerkelijk Netwerk): “We hopen dat de crisis snel voorbij is. Er is te veel gezondheidschaos in Manaus. Er is een groeiend aantal invasies van inheemse gebieden. Zonder zorg voor de natuur en de mensen die daar over waken, zal de natuurlijke wraak blijven toenemen. We moeten voor al het leven op de planeet zorgen. We zorgen op dit moment thuis voor onszelf. De openbare plaatsen zijn verlaten. Maar veel arme mensen hebben geen geschikte leefomgeving om hun dagen door te brengen. Verder is er de strijd om te overleven. Er is dus veel zorg.”

Bruno Kelly (fotograaf): “Helaas is het nieuws niet goed. De bevolking heeft de ernst van de situatie nog niet ingezien. Velen zijn nog steeds op straat. Het gezondheidssysteem stort al in. En met betrekking tot de inheemse mensen, die proberen geïsoleerd te blijven. Maar het virus is erg besmettelijk en heeft ook sommigen van hen getroffen. Ik hoop wel dat we er op de een of andere manier beter van kunnen worden.”

Foto: João Lúcio Hospital Manaus (Raphael Alves)

Ook in tijden van corona zal Banzeiro je blijven informeren over de relatie Amazone en klimaat. En of er lessen zijn die de huidige gezondheidscrisis ons kan leren om de klimaatcrisis aan te pakken.

De missie van Banzeiro is: zoveel mogelijk mensen informeren over wat er in de Amazone op het gebied van diversiteit, duurzaamheid en wetenschap allemaal gaande is. Artikelen op Banzeiro lees je gratis. Maar het runnen van een gratis site is niet goedkoop. Daarom een beroep op jou: Help Banzeiro in de lucht houden.

Elke bijdrage, groot of klein, die we ontvangen van lezers zoals jij, gaat direct naar de financiering van de journalistiek van Banzeiro.

Met iDEAL kun je via de beveiligde omgeving van je eigen bank de golfslag van Banzeiro ondersteunen. Met jouw bijdrage help je onafhankelijke onderzoeksjournalistiek door te gaan. Dank.



Doneer € -