Thomas Lovejoy, de Amerikaanse natuurbeschermingsbioloog die in 1980 de term ‘biologische diversiteit’ muntte, is 25 december jl. op 80-jarige leeftijd overleden.
‘Godfather of Biodiversity’ Thomas E. Lovejoy was voorzitter van het Amazon Biodiversity Center, senior fellow bij de United Nations Foundation en als hoogleraar verbonden aan de afdeling Environmental Science and Policy van de George Mason University in Fairfax County, Virginia.
Lovejoy woonde in het noorden van Virginia en werkte als onderzoeker meer dan vijftig jaar in het Amazone-regenwoud. Hij bracht wereldwijd de bedreigingen van tropische ontbossing onder de aandacht. “De wereld heeft de Amazone nodig voor zijn biodiversiteit en zijn koolstof,” zei hij.
Thomas Lovejoy was ervan overtuigd dat wetenschap de grondslag moest zijn voor natuurbescherming en dat een directe confrontatie met natuur de beste manier was om mensen te inspireren. Tientallen jaren lang bracht hij bezoekers naar Camp 41, een onderzoeksreservaat ten noorden van de Braziliaanse Amazonestad Manaus en onderdeel van het door hem opgerichte Amazon Biodiversity Center.
Hij publiceerde in 1980 de eerste schatting van de wereldwijde uitstervingspercentages. Hij voorspelde (correct gebleken) dat een groot aantal van alle soorten op aarde tegen 2020 zou zijn uitgestorven.
Lovejoy zei: “Honderdduizenden soorten zullen omkomen, en deze vermindering van 10 tot 20 procent van de biota* van de aarde zal plaatsvinden in ongeveer een half mensenleven… Deze vermindering van de planetaire biologische diversiteit is de meest fundamentele kwestie van onze tijd.”
Lees ook: Wie redt de wondere wereld van de Amazone en daarmee het klimaat? Deel 1 & 2
*Term in de biologische taxonomie en ecologie voor al het leven.