Amazonestad Manaus verstikt door rook bosbranden

Het aantal brandhaarden in de regio Amazonas dit jaar is hoger dan het historische gemiddelde voor september.

De stad Manaus, hoofdstad van de Braziliaanse deelstaat Amazonas, wordt momenteel bedekt met dikke rook als gevolg van ontbossing en een intense hittegolf in het grootste tropische bos ter wereld.

In de eerste twintig dagen van september zijn er 5.186 brandhaarden geregistreerd in de grootste staat van de federatie, een stijging van 72,6 procent ten opzichte van dezelfde periode vorig jaar, volgens het Nationaal Instituut voor Ruimteonderzoek (INPE).

Het aantal brandhaarden in september ligt boven het historisch gemiddelde van 3.003 brandhaarden. Op dinsdag 12 september bereikte de rook Manaus en omliggende gemeenten, waaronder Iranduba aan de westelijke oever van de Negrorivier. Dit gebied is zwaar getroffen, met veel mensen die ademhalingsproblemen hebben en in ziekenhuizen zijn opgenomen. In de landelijke gebieden nabij Manaus worden verbrande opossums, hagedissen en reuzenslakken aangetroffen.

De branden hebben geleid tot extreem hoge temperaturen en gevoelstemperaturen, en veel rook boven woongebieden. Hierdoor is het zicht op wegen en water slecht. Verschillende steden in de regio hebben de noodtoestand afgekondigd en zijn officieel verklaard tot rampgebied. Vooral in het zuiden van de staat zijn de problemen het grootst, daar woedt namelijk maar liefst 54 procent van de branden.

De regionale overheid heeft eerder verklaard dat ze verwacht dat de droogte dit jaar “langduriger en intenser” zal zijn dan voorgaande jaren als gevolg van het klimaatfenomeen El Niño. Dit leidt tot een afname van de regenval in dit gebied. De staat Amazonas omvat het grootste deel van het Braziliaanse Amazonegebied, dat bedreigd wordt door illegale mijnbouw en de uitbreiding van de agrarische sector, die het bos affakkelt om hun landbouwgrond of weilanden uit te breiden.

Hoewel het de laatste week van de zuidelijke winter is, staat Brazilië voor een hittegolf die wordt beschouwd als een bedreiging voor de gezondheid in negen van de zevenentwintig staten van het land. Volgens het Nationaal Meteorologisch Instituut (Inmet) zal deze hittegolf naar verwachting nog even aanhouden en de temperaturen vijf graden boven het historisch gemiddelde brengen.

Fotoreportage: Raphael Alves, Manaus

Bronnen: Everyday BrasilExpresoINPE