Amazonese zanger Zezinho Corrêa van de wereldhit Tic Tic Tac overleden

De Amazonese zanger en acteur Zezinho Corrêa had samen met zijn band Carrapicho in 1996 een wereldhit met het nummer Tic Tic Tac. Het stond in Frankrijk zelfs op nummer een van de hitlijsten. Afgelopen zaterdagochtend is hij op 69-jarige leeftijd in zijn woonplaats Manaus in de Braziliaanse Amazone overleden aan de gevolgen van corona. Hij was begin januari met ernstige gezondheidsklachten in het ziekenhuis opgenomen.

Om Zezinho Corrêa te gedenken ga ik terug naar de zomer van 2014, toen we het leven nog vrijelijk konden vieren en wereldomvattende pandemieën alleen nog maar voorkwamen in science-fiction verhalen of films.

WK Voetbal 2014

Manaus, zondag 14 juli 2014. Het WK Voetbal 2014 was voorbij. Duitsland had gewonnen, Brazilië verloren.

Na de door Duitsland gewonnen finale trad op het Largo Sebastião in de WK-speelstad Manaus de lokale band Carrapicho op, bekend van de wereldhit Tic Tic Tac. Zanger Zezinho Corrêa benadrukte nog eens de rijkdommen die Brazilië de wereld heeft te bieden, zoals muziek, dans, gastronomie en vooral een indrukwekkende natuur. Atlantisch regenwoud, Cerrado, Pantanal en Amazone zijn gebieden die moeten worden gekoesterd om hun biodiversiteit, natuurlijke rijkdommen én om hun bijdrage aan een leefbare wereld voor toekomstige generaties.

Duurzame toekomst

Een golf van enthousiasme ging over het Largo Sebastião in Manaus toen Zezinho de show indrukwekkend afsloot met het Braziliaanse volkslied met daarin onder andere de regel “Nossos bosques têm mais vida” – “Onze bossen hebben meer leven”. Maandagochtend bij mijn favoriete koffietentje, het traditionele Café do Pina op Praça da Polícia, wist de kassier te melden dat het volk gewonnen heeft. Moge het zo blijven. En dat het Braziliaanse volk zijn visieloze politici naar huis stuurt en er een echt duurzame toekomst gebouwd kan worden, voor hen en voor ons. De klok tikt. Tic Tic Tac.

“Bate forte o tambor galera.” “Sla de trommel, mensen.”