Quando a água falta – When water lacks (2)

Braziliaanse staat Amazonas kampt momenteel met een van de ergste droogtes ooit (Foto © Raphael Alves).

Verschillende steden in de regio hebben de noodtoestand uitgeroepen en zijn officieel tot rampgebied verklaard. De regionale overheid voorspelt dat de droogte dit jaar langer en intenser zal zijn dan voorgaande jaren, als gevolg van het klimaatfenomeen El Niño, wat resulteert in minder neerslag in het gebied.

Daarnaast heeft Brazilië te maken met een hittegolf, waarbij de temperaturen vijf graden hoger zijn dan het historisch gemiddelde in verschillende staten. Door de droogte is het waterpeil ook laag, wat ervoor zorgt dat waterwegen geblokkeerd zijn en het transport van essentiële goederen moeilijk wordt. Veel bos- en riviergemeenschappen in het gebied zijn alleen bereikbaar per boot.

Naar verwachting krijgen meer dan 500.000 mensen de komende weken te maken met tekorten aan voedsel, water en medicijnen.

De staat Amazonas omvat het grootste deel van het Braziliaanse Amazonegebied, dat bedreigd wordt door illegale mijnbouw en de agrarische sector, die het bos affakkelt om hun landbouwgrond of weilanden uit te breiden.

Milieuactivisten wijzen klimaatverandering aan als mogelijke oorzaak van de extreme weersomstandigheden, die momenteel plaatsvinden in de Amazone. Onduidelijk is echter in hoeverre de opwarming van de aarde verantwoordelijk is voor de huidige droogte in dit gebied. Ook andere factoren dragen (deels) bij aan de extreme klimaatcrisis, zoals het El Niño fenomeen en de opwarming van het water van de noordelijke tropische Atlantische Oceaan.

Gebarsten aardkorst

Fotograaf Raphael Alves uit Manaus, de hoofdstad van Amazonas, heeft sinds de historische overstromingen in 2009 de watercyclus in zijn geboortestreek vastgelegd met zijn camera. Zijn beelden laten zien hoe mens en natuur met elkaar interageren en welke gevolgen er ontstaan wanneer het evenwicht verstoord raakt.

Fotograaf Raphael Alves: “… we zijn 1,5 meter verwijderd van de ergste droogte…”

Het Lago do Puraquequara, een visrijk meer gelegen in de landelijke omgeving van Manaus, is door de extreme droogte volledig opgedroogd. De bodem van het meer is nveranderd in een gebarsten aardkorst.  Om aan water te komen, zijn lokale bewoners genoodzaakt putten te slaan.

Alle foto’s © Raphael Alves