Fotograaf Raphael Alves uit Manaus ontvangt Award of Excellence voor zijn Covid-19 reportages

Voor de Portugezen er kwamen, was Manaus in de Braziliaanse Amazone het huis van de Manaó indianen, bekend om hun moed en dapperheid. De huidige, ruim twee miljoen inwoners van Manaus, nu een metropool in het regenwoud, noemen zich ‘Manauara’. Fotograaf Raphael Alves is een van hen. Hij werd twee keer genomineerd voor de Joop Swart Masterclass van World Press Photo en won diverse nationale en internationale prijzen.

Raphael Alves moet inmiddels toch wel de meest onderscheiden fotograaf van Manaus zijn. Alleen World Press Photo lijkt nog te ontbreken in de prijzengalerij.

Raphael Alves, die ook regelmatig beeld aanlevert bij artikelen op de website Banzeiro, fotografeerde de Covid-19 pandemie en de gevolgen ervan op het leven in zijn geboortestad vanaf 13 maart 2020, de dag van de eerste geregistreerde besmetting met Covid-19 in de Amazonestad. Begin 2021 publiceerde hij in een beperkte oplage het boekje ‘Insulae’ over de Covid-19 pandemie in Manaus en de Braziliaanse federale staat Amazonas.

Hij won niet lang daarna de eerste prijs in de POY LATAM (Pictures of the Year Latin America) fotocompetitie in de categorie The Pandemic in Ibero America. Een deel van de foto’s die hem die prijs opleverden was afkomstig uit ‘Insulae’.

Dit jaar was hij een van de winnaars van de zevenentwintigste Documentaire Fotografiewedstrijd van Escuela Nacional Sindical.

Aan de wedstrijd deden dit jaar 706 fotografen uit 23 landen mee, die samen 4.481 foto’s instuurden. Uit dit totaal maakte een vakgroep van fotografen, te weten Rodrigo Díaz Roldán, Liliana Patricia Correa en Jairo Ruiz Sanabria, een selectie van foto’s die uiteindelijk streden om de wedstrijdprijzen.

De jury, die bestond uit William Fernando Martínez uit Colombia, Viviana Peretti uit Italië en Luis Vera uit Paraguay, kende Raphael Alves voor zijn serie ‘Los sepultureros de Manaos’ – ‘De doodgravers van Manaus’ de eerste prijs toe in de categorie Hombres Trabajadores – Arbeiders.

‘Los sepultureros de Manaos’ toont in een serie van vijf foto’s het werk van dertig doodgravers die verantwoordelijk zijn voor het begraven van de honderden dodelijke slachtoffers van Covid-19 in de hoofdstad van de Braziliaanse deelstaat Amazonas.

Uit het juryrapport: “De afgelopen twee jaar hebben we veel beelden gezien van begraafplaatsen waar doodgravers de riskante taak uitvoeren om Covid-19-slachtoffers te begraven. De jury is van mening dat deze serie zich onderscheidt met krachtige frames en een ongelooflijke symbolische lading. Het zijn zeer suggestieve foto’s en de manier waarop de fotograaf met licht omgaat versterkt de boodschap en voegt een sombere toon toe aan het het verhaal dat wordt verteld.”

Ook POY LATAM wist hem weer te vinden. Raphael Alves kreeg een Award of Excellence in de Impact 2021: Covid-19, Year 2 categorie voor zijn verhaal ‘Insulae’.

‘Los sepultureros de Manaos’ – ‘De doodgravers van Manaus’