Chaos, chaos

Wat Brazilië betreft loopt mijn mailbox de laatste weken vol met berichten over in elkaar stortende gezondheidssystemen, massagraven, volkerenmoord op inheemse stammen, toenemende ontbossing van de Amazone (de grootste in tien jaar voor de maand april) en boven op die enorme puinberg een leipe president en zijn bende.

Beperk ik mij tot de Amazonestad Manaus en de Braziliaanse deelstaat Amazonas, dan kan ik melden dat de vismarkt in de haven van Manaus Moderna even druk is als altijd… dat de straten weliswaar niet overvol zijn, maar dat het nog steeds mogelijk is om in de file te staan… en dat veel mensen de isolatie- en afstandsmaatregelen niet in acht nemen. Veel winkels en de winkelcentra zijn gesloten; restaurants en snackbars bezorgen maaltijden, maar openen hun deuren niet voor klanten.

Vismarkt in de haven van Manaus Moderna is even druk als altijd

Manaus is ziek

Het aantal doden is gedaald, maar het aantal nieuwe geregistreerde besmettingen komt nog steeds elke dag boven de duizend. Terwijl het coronavirus zich verspreidt, wordt de pandemie een bedreiging voor de verste regio’s in het Amazonegebied, waar gezondheidsvoorzieningen niet genoeg capaciteit hebben voor alle met Covid-19 geïnfecteerde patiënten. Patiënten worden nu per vliegtuig overgebracht naar de stad.

Hier boven en onder staan wat recente foto’s van de situatie in Manaus. De fotograaf is Raphael Alves. Hij vatte de situatie op vrijdag 22 mei als volgt samen: “Manaus is ziek. Er zijn te veel gevallen van besmetting, en volgens onderzoek zijn er misschien vijf keer zoveel als de aantallen die al zijn vrijgegeven (we staan nu op ongeveer 21.000 geregistreerde besmettingen).”

Om te huilen

Ook Rubens Gomes van het duurzame OELA (Oficina Escola de Lutheria da Amazônia – Praktijkschool voor Gitaarbouw van Amazônia), een sociale organisatie die nu tijdens de pandemie noodlijdende Manaura’s (inwoners Manaus) van voedselpakketten voorziet, is somber.

Rubens: “In Manaus heerst chaos, de bevolking respecteert quarantaine, sociaal afstand houden en zelfs isolatie niet. Er zijn geen IC’s meer beschikbaar en gezondheidswerkers hebben een moeilijke taak omdat zij moeten kiezen wanneer er een plaats vrijkomt, wie er zorg krijgt en wie dood gaat zonder behandeling. Triest!

De massagraven leveren zeer schokkende scènes op, families lijden omdat ze geen afscheid kunnen nemen van hun geliefden.

Het gezondheidssysteem is ingestort en vreemd genoeg is zelfs in deze situatie de lokale overheid betrokken bij beschuldigingen van corruptie bij de aankoop van apparatuur en persoonlijke beschermingsmiddelen. Om te huilen.”

Families lijden omdat ze geen afscheid kunnen nemen van hun geliefden

Nawoord: Publicaties melden dat de ademhalingsinstrumenten die de overheid van de deelstaat Amazonas voor de IC’s van de ziekenhuizen in Manaus kocht veel te duur waren… en dat ze onder andere afkomstig waren van een wijnhandelaar. Deze ontving R$ 2,9 miljoen om beademingsapparaten te verkopen aan de regering. De apparaten worden als ongeschikt beschouwd voor ernstige Covid-19 patiënten, aldus de Conselho Regional de Medicina, de Regionale Raad voor Geneeskunde. Ondanks dat de inkoopprijzen een veelvoud van de marktwaarde waren, zegt de overheid te handelen binnen de wet.