Situatie “nijpend” in zwaar door het coronavirus getroffen Braziliaanse Amazonestad Manaus

Burgemeester Arthur Virgílio Neto van de Braziliaanse Amazonestad Manaus noemt in een interview met CNN Brasil de situatie in zijn zwaar door de Covid-19-pandemie getroffen stad “nijpend”. De foto’s van massagraven in de stad waren in de hele wereld te zien.

In een exclusief interview met CNN Brasil op vrijdag 1 mei verklaarde een geëmotioneerde Arthur Virgílio Neto, burgemeester van Manaus, dat de toestand er “nijpend” is en dat de hoofdstad van de Braziliaanse deelstaat Amazonas op zichzelf is teruggeworpen. Hij vergeleek de situatie in zijn stad met Italië en hekelde in het interview het gebrek aan leiders om deze crisis het hoofd te bieden: “We hebben een president (Bolsonaro – CCE) die zo ver gaat dat hij de boycot van het sociale isolement leidt”.

In Manaus zal, volgens Neto, de beslissing over versoepelen van sociale-afstand-maatregelen worden genomen wanneer ze “de oorlog beginnen te winnen”, maar de prioriteit ligt voorlopig bij de bescherming van de bevolking.

De burgemeester zei dat hij een dag eerder had gesproken met de gouverneur van de deelstaat Amazonas, Wilson Miranda Lima. “Hij stelde een plan voor om de handel te heropenen. Ik vertelde hem dat we tot het einde bondgenoten zullen zijn in de aanpak van het coronavirusprobleem, maar dat we niet kunnen openen wat we niet hebben kunnen sluiten. Mensen gehoorzaamden niet. De grootste autoriteit in de natie (president Bolsonaro – CCE) riep op om de bedrijven te openen terwijl wij ze probeerden te sluiten.”

Neto sprak zijn waardering uit voor de steun van de particuliere sector, maar zei tegelijkertijd dat de steun vanuit de federale regering niet het noemen waard was. De federale regering ziet Manaus niet als prioriteit, betoogde hij.

“Ik hoop de wereld wakker te schudden, vanwege het strategische belang van mijn staat, mijn regio. Deze regio speelt een rol in de opwarming van de aarde, die een ellende met zich meebrengt die zich over de hele wereld kan uitspreiden”, zei hij.

Gevraagd naar de controversiële uitspraken van de president noemde de burgemeester de uitspraak van Bolsonaro dat hij geen begrafenisondernemer is toen hem werd gevraagd naar de toename van het aantal sterfgevallen als gevolg van het coronavirus.
“Het kan me niet schelen wat hij is. Ik zou hem willen vragen de doodgravers, de gezondheidswerkers, te respecteren. Wie publieke verantwoordelijkheid heeft, moet een verdere visie hebben, een genereuzere en waardigere kijk op zoveel mensen die sterven.”

Arthur Neto: “Ik zou hem willen vragen de doodgravers, de gezondheidswerkers, te respecteren.”

Verboden te fotograferen

Arthur Neto verordonneerde overigens in zijn functie als burgemeester dat persfotografen niet langer is toegestaan de chaos op de begraafplaatsen in Manaus te fotograferen.

Wie zich daardoor niet laat weerhouden is fotograaf Raphael Alves: “Ik ben gisteren naar een begrafenis geweest… maar ze proberen altijd de pers te blokkeren… Het is hier behoorlijk slecht… er zijn geen bedden meer, geen plaatsen op het kerkhof en misschien hebben we de komende dagen geen doodskisten…”

“Misschien hebben we de komende dagen geen doodskisten…”

Volgens een andere fotojournalist, Alberto César Araújo van het in Manaus gevestigde persbureau Amazônia Real, heeft de burgemeester ook boter op zijn hoofd. Alberto: “Arthur legt de schuld van de crisis bij de federale regering en het verleden. Dat klopt. Maar hij heeft die lui in het verleden wel gesteund. In al die jaren dat hij aan de macht is heeft hij niets gedaan om de primaire gezondheidssituatie te verbeteren. Hij wil zich nu vrij pleiten door een politieke strijd tussen de staat en de federale regering te bewerkstelligen. Er is opgeroepen om de gouverneur en zijn plaatsvervanger af te zetten. Dat alles met het oog op de volgende verkiezingen. Deze lui zijn meer met zichzelf bezig dan dat ze levens redden. Als het erop aankomt zijn deze politici van hetzelfde laken een pak als die van voorheen en zelfs van voor de militaire dictatuur. Het zijn mensen die hun posities gebruiken om publieke middelen te stelen en nooit een fatsoenlijk ziekenhuis wisten te bouwen. De solidariteit komt nu van elders. Dankzij een organisatie uit Engeland is er financiering gevonden waarmee ambachtslieden van de Sateré-Mawé (inheems volk – CCE) een fabriek voor mondkapjes hebben opgezet.”

De gezondheidszorg in de deelstaat Amazonas was altijd al bijzonder zwak.

De gezondheidszorg in het Amazonegebied en de deelstaat Amazonas was historisch gezien altijd al bijzonder zwak, zeggen ook anderen. En hoewel het bestuur van de stad nu wel iets probeert te doen, is de structuur die al kwetsbaar was, ingestort.

Raphael Alves kan niet inschatten wat de huidige situatie van chaos zal doen met de gemeenschappen en of ze nog waardig afscheid kunnen nemen van hun geliefden: “Er mogen maar vijf mensen mee naar de begraafplaats. Velen zijn verdrietig. Ze accepteren de dood, omdat ze gewend zijn om dierbaren te verliezen door geweld. Maar velen zijn ook boos en zeggen dat de Covid-19 pandemie niet echt, maar een politiek instrument is … Het is triest.”

De gezondheidsstructuur die al kwetsbaar was, is ingestort.

Dat laatste zegt ook een journaliste van de gezaghebbende lokale krant Jornal a Crítica. Zij benadrukt dat het frustrerend is voor journalisten, die iedere dag weer hun uiterste best doen om mensen te informeren, te zien dat veel Manauaras (inwoners Manaus – CCE) er niet om geven, er zelfs niet in geloven of tijd besteden aan het zoeken naar “boosdoeners” in plaats van zichzelf en anderen te beschermen door middel van sociaal isolement, afstand houden en het gebruik van mondkapjes. “Heel erg zorgwekkend. Manaus had op één dag bijna 100 sterfgevallen als gevolg van ademhalingsproblemen, de meesten zonder dat ze waren getest op Covid-19.”

Manaus had op één dag bijna 100 sterfgevallen als gevolg van ademhalingsproblemen.

Foto’s Raphael Alves

Ook in tijden van corona zal Banzeiro je blijven informeren over de relatie Amazone en klimaat. En of er lessen zijn die de huidige gezondheidscrisis ons kan leren om de klimaatcrisis aan te pakken.

De missie van Banzeiro is: zoveel mogelijk mensen informeren over wat er in de Amazone op het gebied van diversiteit, duurzaamheid en wetenschap allemaal gaande is. Artikelen op Banzeiro lees je gratis. Maar het runnen van een gratis site is niet goedkoop. Daarom een beroep op jou: Help Banzeiro in de lucht houden.

Elke bijdrage, groot of klein, die we ontvangen van lezers zoals jij, gaat direct naar de financiering van de journalistiek van Banzeiro.

Met iDEAL kun je via de beveiligde omgeving van je eigen bank de golfslag van Banzeiro ondersteunen. Met jouw bijdrage help je onafhankelijke onderzoeksjournalistiek door te gaan. Dank.Doneer € -