fOCUS Amazônia – Waarom de grond brandt

De Braziliaanse staat Amazonas kampt momenteel met de ergste droogte in een eeuw. Er zijn meer dan duizend brandhaarden en rivieren zijn veranderd in woestijnen. Geïsoleerde gemeenschappen hebben moeite om aan water en voedsel te komen. De aanhoudende droogte wordt verergerd door het fenomeen El Niño en heeft al meer dan 500.000 inwoners getroffen.

Fotograaf Raphael Alves uit Manaus brengt de watercyclus in Amazonas in beeld sinds de historische overstroming en wateroverlast van 2009. Dit leidde onder andere tot series als ‘Quando as águas’ – ‘When the waters’ en ‘Riversick’, en tot deelname aan de reizende fototentoonstelling ‘Amazônia | Os Extremos’ – ‘Amazônia | De Extremen’, een initiatief van het onafhankelijke persbureau Amazônia Real.

Porque arde o chão
Porque arde el suelo
Why the ground burns

BR-319 – Careiro Castanho, Amazonas

Snelweg door het bos

De huidige president van Brazilië, Luiz Inácio Lula da Silva van de Partido dos Trabalhadores (PT), heeft laten weten de plannen te steunen om de BR-319 opnieuw aan te leggen, een snelweg van 870 kilometer van Porto Velho naar Manaus, dwars door het Amazonegebied. Er zijn ook plannen om de weg verder noordwaarts door te trekken, tot aan de grens met Venezuela, wat een groot bosgebied in het westen van de deelstaat Amazonas zal aantasten.

Philip Fearnside, klimaatwetenschapper verbonden aan het Nationaal Instituut voor Amazone Onderzoek (INPA), waarschuwt voor het ontwikkelingsdiscours dat gepaard gaat met de BR-319.

“Ontbossing heeft zijn eigen dynamiek”, legde de wetenschapper uit tijdens een van onze gesprekken over dit onderwerp. “Als je een weg of iets bouwt, dan onttrekt het zich aan de controle van de regering. Ja, de regering besluit om de weg aan te leggen, maar eenmaal gerealiseerd, zullen duizenden individuen hun eigen beslissingen nemen. En in de praktijk gebeurt dat alles buiten het zicht van de overheid.”