Ontbossing Braziliaanse Amazone toegenomen

Dankzij de ongewoon zware regenval in de eerste maanden van dit jaar lijkt de verwachte toename van grootschalige ontbossing van het Braziliaanse Amazonegebied in het eerste kwartaal van het presidentschap van de uiterst rechtse populist Jair Bolsonaro uitgebleven. Dit laat onverlet dat de ontbossingscijfers in de Amazone al jaren stijgen, ook al tijdens de regeringen van president Dilma Rousseff van de linkse Arbeiderspartij (2011-2016) en van Michel Temer van de Braziliaanse Democratische Beweging die Rousseff in 2016 als president opvolgde.

De ontbossingscijfers in het Braziliaanse Amazonegebied zijn tussen 2012 en 2018 met 73 procent gestegen. Een bijna tien jaar durende periode waarin met succes de houtkap door boeren en grootgrondbezitters werd aangepakt kwam hiermee ten einde.

Nu de regentijd voorbij is ligt de Amazone weer onder vuur. Volgens satellietgegevens van het Braziliaanse Nationaal Instituut voor Ruimte Onderzoek (INPE) registreerde het DETER-waarschuwingssysteem in mei de ontbossing van 739 vierkante kilometer. Dat is beduidend meer dan de 550 vierkante kilometer van mei 2018 en een verdubbeling van de ontbossing die twee jaar eerder werd vastgesteld.

“Als deze stijgende lijn de komende maanden doorzet, wordt het een slecht jaar voor het Amazonewoud”, aldus Claudio Almeida, hoofd van het satellietmonitoringsprogramma van INPE.

De cijfers voeden de zorgen van milieubewegingen. Zij wijzen erop dat de vijf maanden oude regering van Bolsonaro overheidsinstanties ontmantelde, sceptisch staat tegenover het bestrijden van de klimaatcrisis en het budget verlaagde dat nodig is om de naleving van milieuwetten af ​te dwingen.

Bronnen: Bloomberg, Imazon