Het noorden van Brazilië is volgens velen op dit moment het centrum van de verspreiding van het coronavirus in Brazilië. Manaus, de hoofdstad van de deelstaat Amazonas, verkeert in chaos, zo is alom de boodschap.
In de Amazonestad is men inmiddels begonnen met het delven van massagraven om de overleden coronapatiënten meteen in de aarde te kunnen leggen.
Fotograaf Raphael Alves schreef een korte impressie over de angst en het verdriet in zijn (en mijn) stad.
Covid-19
Foto’s en uitdagingen # 1
Door Raphael Alves / AM
COLAPSO – INEENSTORTING
“Naast de verschillende problemen in Amazonas (geweld, gebrek aan basale sanitaire voorzieningen, ongelijkheid, bezuinigingen op gezondheid en onderwijs, enzovoort), arriveerde Covid-19 als een schakel in en versterker van deze problemen, en wordt er nu een hoge prijs betaald voor decennia van verkeerde prioriteiten. Net als een patiënt die lijdt aan het nieuwe coronavirus, heeft de gezondheidszorg een beademingsapparaat nodig.
De gezondheidsafdelingen zitten vol en de mensen die worden behandeld liggen samen met degenen die zijn opgegeven. In ziekenhuizen worden koelcellen geïnstalleerd om de lichamen van slachtoffers van de pandemie op te slaan.
Voor de meest bijgelovige werd het eerste geval in de staat gemeld op vrijdag 13 maart. Sindsdien zijn er volgens officiële statistieken al meer dan tweeduizend gevallen, met meer dan honderdvijftig doden. Dit is een optimistisch scenario dat voorbijgaat aan de duidelijke onderrapportage over de stand van zaken.
Tot overmaat van ramp houden veel mensen zich niet aan de door gezondheidswerkers aanbevolen isolatiemaatregelen die in andere landen ergere tragedies hebben voorkomen. In Manaus, de hoofdstad van de staat, gedragen veel mensen zich alsof Covid-19 een ‘verkoudheid’ is en demonstreren zelfs voor heropening van de handel en voor militaire interventie. Dit alles in een stad waarin meer dan 65 procent van de stemmen naar de huidige president ging, die erop staat deel te nemen aan demonstraties en daarbij massa’s mensen aan te moedigen.
Iedereen heeft zijn eigen pijn. Voor mij, claustrofobisch als ik ben, telt de angst van isolatie zwaar. Maar ik streef ernaar om zoveel mogelijk voluit te kunnen werken. Dat is wat we moeten doen! Uiteindelijk ga ik op pad voor mijn opdrachten of om voorraden te zoeken. En als ik dat doe, is het altijd met de camera in mijn hand om dit verdriet te documenteren en te begrijpen. De angst om op straat te zijn is erger dan opgesloten te zijn. En vanaf de eerste dag dat ik het huis uit stapte, realiseerde ik me dat ik niet voorbereid was op wat ik zou zien.
Diep van binnen is niemand dat.”
Raphael Alves
Fotógrafo
www.photoraphaelalves.com
Ook in tijden van corona zal Banzeiro je blijven informeren over de relatie Amazone en klimaat. En of er lessen zijn die de huidige gezondheidscrisis ons kan leren om de klimaatcrisis aan te pakken.
De missie van Banzeiro is: zoveel mogelijk mensen informeren over wat er in de Amazone op het gebied van diversiteit, duurzaamheid en wetenschap allemaal gaande is. Artikelen op Banzeiro lees je gratis. Maar het runnen van een gratis site is niet goedkoop. Daarom een beroep op jou: Help Banzeiro in de lucht houden.
Elke bijdrage, groot of klein, die we ontvangen van lezers zoals jij, gaat direct naar de financiering van de journalistiek van Banzeiro.
Met iDEAL kun je via de beveiligde omgeving van je eigen bank de golfslag van Banzeiro ondersteunen. Met jouw bijdrage help je onafhankelijke onderzoeksjournalistiek door te gaan. Dank.
€
Doneer € -