Te vuur en te zwaard tegen de apocalyps

Er viel de afgelopen weken niet aan te ontkomen: De Amazone ligt onder vuur. Nu brandde de Amazone al wat langer, zeker in het droge seizoen, ook toen het nog geen nieuws was. De branden waren ook wel eens heftiger en groter van omvang dan tot nu toe in dit jaar is gemeten. Maar er is de laatste jaren, na een relatief ‘rustige’ periode, een stijgende lijn zichtbaar in het aantal branden dat door satellieten wordt gedetecteerd. De wereld lijkt, na jaren van wegkijken, de Amazone en het belang van het gebied voor het wereldklimaat te hebben ontdekt. Logisch: het milieu en de klimaatcrisis staan tegenwoordig hoog op de verschillende agenda’s. En dan is er ook nog de uiterst rechtse president van Brazilië, Jair Bolsonaro, die met enige regelmaat te kennen geeft de aandacht van de wereld voor de Amazone te beschouwen als dekmantel voor toekomstige roofpartijen van de rijkdommen die zich boven en onder de grond van het gebied bevinden. Dat de man zich niet altijd bijzonder presidentieel uitlaat en regelmatig mensen, binnen en buiten Brazilië, schoffeert, maakt hem in de ogen van velen tot een soort duivel die te vuur en te zwaard moet worden bestreden. En dat gebeurde de afgelopen weken. De vuren werden geleverd door boeren en anderen die hun al of niet legaal verkregen landbouwgronden in de Amazone wilden ‘schoonbranden’ en /of uitbreiden, de zwaarden waren de in gif gedoopte pennen (oké, tegenwoordig zijn dat de kliks op het toetsenbord) van menige journalist. Ik gebruik het woord ‘gif’, omdat ik dat signaleerde in de berichtgeving over de branden in de Amazone de laatste weken. Gedreven door hun afkeer van Bolsonaro – en het is inderdaad geen fijne man – werden cijfers over de branden in het Amazonegebied uit hun context gehaald en overdreven, alsof de werkelijke, te controleren (maar dat wordt vaak achterwege gelaten) cijfers al niet rampzalig genoeg waren. Als we sommige media en milieuorganisaties moesten geloven, dreigden we door zuurstofgebrek te gaan stikken en naderde de apocalyps. Voetballers, rocksterren en andere bekende wereldburgers ontpopten zich als deskundigen en deden een ‘wetenschappelijke’ duit in het zakje. Presidenten maakten elkaar uit voor rotte vis.

Gelukkig waren er ook media, ik noem de Britse krant The Guardian en uit de Verenigde Staten The New York Times, die ondanks de hitte het hoofd koel hielden en aan hun lezers uitlegden wat er werkelijk in de Amazone aan de hand is (en dat is niet best) en wat dat voor ons en het wereldklimaat betekent. Je vind de hyperlinks naar die artikelen hieronder. Spoiler: Moeten we ons zorgen maken over onze zuurstof? Nee!

Amazon fires: what is happening and is there anything we can do? | Environment | The Guardian

Amazon Rain Forest Fires: Here’s What’s Really Happening – The New York Times

De foto boven dit artikel is van de Amazone fotograaf Raphael Alves. De foto is tien jaar geleden genomen tijdens een brand in het gebied ten noorden van Manaus in de Braziliaanse deelstaat Amazonas. Het had bijna 25 dagen niet geregend, en heel veel groene gebieden vlogen in brand. De jongen op de foto gooide met water om het vuur te stoppen.

Vond je het artikel interessant, boeiend, de moeite waard om te lezen? Zo ja, mogen wij je dan om een kleine gunst vragen?

Wij hebben je hulp nodig…

Banzeiro is de rockende golfslag van een boot op de Amazone. Banzeiro is een onafhankelijk nieuwskanaal dat zich toelegt op de belangrijkste verhalen over de Amazone, een belangrijk klimaatcontrolecentrum van de wereld.

Artikelen op Banzeiro lees je gratis. Vind je de artikelen de moeite waard? Dan kun je jouw waardering laten zien door een kleine bijdrage te doen. Als veel lezers dit doen, kan Banzeiro artikelen blijven maken over de Amazone en het klimaat. Daarom wil ik je vragen: doneer je waardering.

Elke bijdrage, groot of klein, die we ontvangen van lezers zoals jij, gaat direct naar de financiering van de journalistiek van Banzeiro.

Met iDEAL kun je via de beveiligde omgeving van je eigen bank de golfslag van Banzeiro ondersteunen. Dank je.Doneer € -